ISYP Conference 2004

Het werk van de student/young deelnemers begint reeds op 3 oktober, met de opening van de tweede “International Student/Young Pugwash Conference”. Met slechts twee dagen de tijd is flink doorwerken een noodzaak, en onder de competente leiding van onze facilitators passeren tal van onderwerpen de revue.

Eén van de hoogtepunten van de conferentie is het “ISYP Sir Joseph Rotblat Symposium on Science and World Affairs”, dat vanaf nu de naam draagt van onze oud-president ter ere van zijn bijdragen aan de student-Pugwash gemeen­schap. Het symposiumpanel, bestaande uit Dr. Miller, Maj. Gen. Pan en Senator Roche neemt ons mee op een tour d’horizon over het Koreaanse conflict. De panelleden slagen erin om ons een indruk te geven van een zeer complexe situatie die, door overwegingen van regionale veiligheid en internationaal recht, alsmede het non-proliferatie regime zelf, veel verder reikt dan het schiereiland zelf.

Op 5 oktober gaat de eigenlijke Pugwash­conferentie van start in een grote zaal van het hotel, die tot aan de rand gevuld is met deel­nemers, pers en andere belangstellenden. Dit is een tafereel dat zich tijdens de conferentie zal herhalen bij vrijwel iedere sessie die open staat voor het publiek.

In de werkgroepen zet zich de warme sfeer voort die zich tijdens het ISYP symposium reeds had ingezet met de samenwerking tussen student/ young deelnemers en senioren. Vooral in werkgroep 5, “Non-military threats to security”, is het aanbod aan onderwerpen erg gevarieerd en de achtergrond van de deelnemers divers. Dit zorgt ervoor dat veteranen en nieuwkomers niet verdeeld worden door een kloof aan inhoudelijke kennis, zoals het geval kan zijn in meer gespecialiseerde groepen, maar als gelijken kunnen discussiëren over de onderwerpen die ter tafel komen.

Ik ben zelf erg onder de indruk van de belang­stelling die van de senioren uitgaat naar de acti­viteiten van de student/young groepen, zowel tijdens de werkgroepen als tijdens een speciale bijeenkomst met de leden van de Pugwash Council. Ik ben ervan overtuigd dat we, onder leiding van het huidige ISYP bestuur, een periode van vruchtbare samenwerking tegemoet treden.

door Ranieri Argentini

Laat een bericht achter