O God, de heidenen zijn gekomen; het ijs van de Noordpool smelt!

Sinds de satellietmetingen in 1979 begonnen is er nooit zo weinig ijs op de Noordpool geweest. En het gaat zeer snel. De onderstaande kaartjes tonen reeds een grote afname in slechts twee jaar. Aan de kant van de Beringstraat was het ijsvrije gebied vorig jaar september reeds dertig maal zo groot als het opper­vlak van Nederland. Waar tot nu toe geschat werd dat het zomerijs op de Noordpool pas tegen het eind van deze eeuw zou verdwijnen, is het nu denkbaar dat dit reeds voor 2050 het geval is (www.knmi.nl).

Nieuwsbrief_2008_mei_Page_01_Image_0002Het is in 1944 tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog. We woonden in Emmen dicht bij een school die door het Duitse leger als kazerne in gebruik is genomen. Maar dan vorderen ze ook de woningen voor huisvesting van officieren. Ons gezin moest eerst vertrekken, maar op het laatste moment mochten we toch blijven. De overburen moesten hun huis wel overhaast ontruimen en verlaten. Maar ze lieten een tekst aan de muur hangen; zo één die grootmoeders destijds borduurden als kamerversiering. Die buren hadden er nog één: “O god, de heidenen zijn gekomen, ze hebben Uw heilige tempel ontwijd” (Psalm 79).

Nu in ernst: De heidenen zijn gekomen. Ze willen erts, ze willen olie van het laatste stukje van de planeet. En ik ben ook een consument. Het ijs van de Noordpool smelt! En de consequenties, de wereldwijde consequenties van antropogene klimaatsverandering: een temperatuurstijging van 2oC is ernstig; 3 à 3½ oC is hoogst ernstig, maar is voor veel deskundigen toch de meest waarschijnlijke waarde (value of maximum likelihood), 5 oC wordt minder waarschijnlijk geacht maar niet uitgesloten. Het voorzorgs­principe mag hier niet verwaarloosd worden. Vijf oC is wereld-catastrofe; te afstotelijk om er zelfs maar aan te denken met een planeet met tien miljard bewoners.

Mensheid, rij niet blindelings op een betonmuur in. Overheden: weet dat er ook burgers zijn die wel degelijk een bescheidener levensstijl in ons goede Nederland voorstaan

Zie verder het artikel “Verklaring van Tilburg” uit dezelfde nieuwsbrief.

Johan van Klinken

Laat een bericht achter