Pugwash conferentie in Berlijn: Europa en ontwapening

Van 1 tot 4 juli van dit jaar is in Berlijn de 59ste Pugwash Conference on Science and World affairs gehouden, met als titel “European Contributions to Nuclear Disarmament & Conflict Resolution”. De conferentie werd gehouden in het gebouw van het ministerie van buitenlandse zaken, in het gedeelte dat vroeger de Partij huisde van de Duitse Democratische Republiek. Een prachtig gebouw waar de geschiedenis, zoals op veel plaatsen in de Duitse hoofdstad, goed te voelen is.

Lord Browne of Ladyton, Prof. Paolo Cotta-Ramusino, Dr. Guido Westerwelle (c) VDW
Lord Browne of Ladyton, Prof. Paolo Cotta-Ramusino, Dr. Guido Westerwelle (c) VDW

De gastheer, minister Guido Westerwelle, opende de conferentie zelf met een korte toespraak waarin hij benadrukte dat de Duitse regering een wereld vrij van kernwapens nastreeft. De sprekers en panelisten waren allemaal, zoals we van internationale Pugwash conferenties gewend zijn, van zeer hoog niveau. Naast acht huidige ministers en een aantal zittende parlementariërs van over de hele wereld, waren ook vier voormalige hoofden van inlichtingendiensten aanwezig uit sleutelregio’s in de wereld. De plenaire sessies, bestreken een groot aantal dringende onderwerpen, zoals ontwapening en de relatie tussen de NAVO en de Russische Federatie, kernwapenvrije zones, het Midden Oosten, het Comprehensive Test-Ban Treaty en de relatie tussen India en Pakistan. De experts, zoals Lord Desmond Browne en Amb. Vyacheslav Trubnikov, VS ondersecretaris voor ontwapening Ellen Tauscher en minister Ryabkov, gingen met elkaar en met de deelnemers in debat.

In veel opzichten zijn de werkgroepen het kloppende hart van de conferentie. In deze kleinere bijeenkomsten kan men beter tot de essentie van de zaken doordringen en echt met elkaar in discussie gaan. Op de 59ste conferentie werden zes parallelle werkgroepen gehouden, met als onderwerpen kernontwapening en non-proliferatie, de vooruitzichten voor vrede en veiligheid in het Midden Oosten, regionale stabiliteit in centraal en zuidelijk Azië, veiligheid en ontwapening in Europa, de maatschappelijke verantwoordelijkheid van wetenschappers, en klimaatverandering en conflictpreventie.

Het programma, de verklaring van de Pugwash Council en de rapporten van de werkgroepen zijn na te lezen op de website van de internationale Pugwash beweging, www.pugwash.org.

– Ranieri Argentini
Pugwash Nederland nieuwsbrief november 2011

Laat een bericht achter