Engaging a New Generation for Peace

Drieëndertig leden van ISYP uit zeventien landen hebben de afgelopen zomer in Hiroshima gepraat over het engageren van een nieuwe generatie voor vrede. Voorafgaand aan de jaarconferentie van Pugwash, bijna 60 jaar na het exploderen van de eerste nucleaire bom boven deze stad op 6 augustus 1945, vond de ISYP-voorconferentie plaats. 

In twee werkgroepen kwamen de ISYP-leden bij elkaar om expertise uit te wisselen en om in discussie te treden over verschillende onderwerpen. De gesprekken waren bijzonder levendig: de deelnemers was van tevoren gevraagd om een paper te schrijven over óf de ideeën, doelen en drijvende krachten achter ISYP, óf over een van de onderwerpen van de conferentie. Dit leverde een mooi beeld van ieders inhoudelijke kennis en achtergrond, en leidde tot een breed inzicht in mogelijk nieuwe veroorzakers van conflicten (de zogenaamde ‘New Threats’).

Maar het ging niet alleen om de inhoudelijke discussie en standpuntontwikkeling. Het was tegelijkertijd zeer indrukwekkend om de stad te bezoeken waar de gevolgen van de atoombom nog duidelijk te zien waren en om de kans te krijgen in gesprek te treden met een overlevende van de atoombom: een bijeenkomst waarover later geschreven is in de lokale krant.

Daarnaast was het gedurende de hele conferentie mogelijk om het Peace Memorial Museum te bezoeken, rond te lopen in het Peace Memorial Park en te kijken naar het ‘Atomic Bomb Dome’: een van de weinige gebouwen die na de bom nog overeind stonden.

De zichtbaar vreselijke gevolgen van dit nucleair conflict en de gesprekken die we voerden met overlevenden, droegen er voor de ISYP-leden – de generatie van na de Koude Oorlog – aan bij dat wij ons sterker konden inleven in de missie en doelen van Pugwash.

De link tussen ISYP en de Internationale Pugwash Conferenties is van groot belang. Het is een zeer grote verrijking voor jonge mensen om in contact te treden met leden van Pugwash die zich bezighouden met eenzelfde soort inhoudelijke vraagstukken. ISYP heeft dan ook op de jaarconferentie een missie geformuleerd, breed gedragen door de aanwezige ISYP-leden en het ISYP-bestuur. Deze missie heeft de naam “Mission Possible: Engaging a New Generation” gekregen, en is op de laatste dag van de conferentie gepresenteerd samen met de rapporten van de werkgroepen. Hieronder is de tekst te lezen:

“With the invention of nuclear weapons, humanity for the first time obtained the capacity to extinguish itself. Today, our global society faces continued threats from nuclear weapons and nuclear proliferation, as well as social, economic and environmental problems that put human security at risk. New tools need to be developed within an interdisciplinary framework to actively search for and realize sustainable and equitable solutions. We have to learn to think in a new way.

The Russell-Einstein Manifesto articulates the dangers of war in the age of the hydrogen bomb and humanity’s responsibility to prevent universal death. Guided by the Manifesto, International Student/Young Pugwash draws together international students and young professionals concerned with global problems and the socially responsible application of science and technology. Through exposure to a diversity of disciplines, cultures, and ideologies the members of ISYP form common understandings and collaborative links at an early stage in their careers and keep each other committed to ISYP’s ideals.

ISYP has a mutually reinforcing relationship with the Pugwash Conferences on Science and World Affairs that enables the two organizations to focus in parallel on both the root causes and the symptoms of global insecurity. Through the intellectual proximity of these efforts, the Pugwash movement can foster truly creative approaches to world affairs. The result of this relationship is an unprecedented opportunity for young people to concentrate on long-term, sustainable and equitable solutions. In order to pursue this goal, ISYP’s focus is on educating students and young professionals; promoting dialogue and collaboration between young scientists, policy makers, and international institutions; and preparing members to reach crucial positions within the international policy community.

In this way, ISYP is committed to transfer the spirit of Pugwash to future generations. To engage a new generation, ISYP remains, and will continue to remain, infused by the indelible spirit echoed by the Russell-Einstein Manifesto: Remember your humanity, and forget the rest.”

door Lian Merkx

Laat een bericht achter