Rapport workshop ‘Ethical Dimensions HIV/ AIDS’

(Ajaccio, oktober 2005)

Het rapport van de derde Pugwash Workshop over ‘Science, Ethics and Society’ door Arthur Petersen, is nu beschikbaar online:
www.pugwash.org/reports/ees/corsica2005/corsica2005.htm

Het onderwerp van deze workshop was ‘Ethical Dimensions of HIV/AIDS’. Onder de uitkomsten van de workshop de volgende punten: mobiliseren van religieuze leiders in de strijd tegen HIV/AIDS kan een succesformule zijn. Deze benadering heeft hoop gegeven op het voorkomen van een epidemie in de Arabische regio.

Daarnaast is het niet vanzelfsprekend gebleken om de verstrekking van anti-retrovirale therapie te intensiveren in Afrika, omdat beperkte therapietrouw multi drug resistance in de hand kan werken. Verder is tijdens de workshop aan de orde gekomen wat de beste benadering is om een gelijke toegang tot gezondheidszorg voor iedereen mogelijk te maken. Is het nodig zich op het gehele zorgsysteem van landen te richten of kan daarbuiten effectiever gewerkt worden? En is een value-driven of money-driven benadering te prefereren?

Laat een bericht achter