I.M. Georgy Arbatov

Op 1 oktober 2010 is Academielid Georgy Arbatov overleden. In 1965 werd hij directeur en oprichter van het Instituut voor Amerikaanse en Canadese Studies in Moskou, een rol die hij dertig jaar lang zou vervullen. Als top “amerikanist” adviseerde hij onder andere Brezjnev, Andropov en Gorbachov over samenwerking met de VS op het gebied van ontwapening en internationale veiligheid en nam deel aan tal van onderhandelingen op het gebied van wapenbeheersing. Als één van de grondleggers van direct wetenschappelijk contact tussen de VS en de Sovjet Unie heeft hij als geen ander bijgedragen tot het wederzijds begrip tussen oost en west. Acad. Arbatov was sinds 1969 betrokken bij de Pugwash beweging.

-Redactie
Pugwash Nederland nieuwsbrief november 2010

Foto: Arbatov (links) met Nixon en Brezjnev
Foto: Arbatov (links) met Nixon en Brezjnev

Laat een bericht achter